Over “Lili” op Canvas, 2015

Ooit al gehoord van een China girl, het meisje dat naast een kleurenkaart werd gezet wanneer een camera afgesteld moest worden? De vrouwen die doorheen de filmgeschiedenis als China girl werden gebruikt, hadden allemaal één ding gemeen: ze hadden een porseleinen huid. An van. Dienderen maakt er een film over.

Voor haar kortfilm, die nog een definitieve titel moet krijgen, verdiepte An van. Dienderen zich in de wereld van de China girls. Die werden vanaf de jaren twintig naast een kleurenkaart gezet wanneer de kleuren van een camera afgesteld werden. Die traditie houdt trouwens tot op de dag van vandaag stand. An van. Dienderen hoorde voor het eerst van een China girl op de filmschool, toen een docent de studente met de meest gave, blanke huid naar voor vroeg.

An van. Dienderen : “Ik vind het een probleem dat camera’s standaard worden afgestemd op een witte huid, waardoor het filmen van mensen met verschillende huidskleuren nog altijd heel moeilijk is. Ik wil niet met een beschuldigende vinger wijzen, ik wil enkel vragen stellen over de relatie tussen het technische aspect van het filmproces en ideologie.”

In de nieuwe film van An van. Dienderen wordt een archieffilm van Kodak teruggevonden. Daarin zien we hoe setdresser LILI, een personage van Maaike Neuville, gevraagd wordt om als China girl voor de camera te poseren. Een cameraman registreert toevallig dit moment en raakt gaandeweg geïntrigeerd door LILI. De vertelstem in de film is die van de CEO van Kodak die vertelt over zijn ontmoeting met de ‘echte’ LILI.